Dear Sirs,

I will deal with each of your questions in turn in the order given
in your letter:

A.

The decision was sent to you on 14.11.90. Since you are
resident in a Contracting State the EPO deem you to have been
notified ten days later i.e. 24.11.90 (R. 78(3)). Since this
ten day period is not a time limit, its end is not affected by
weekends or "dies non" i.e. R. 85(1) does not apply and so the
fact that the 24.11.90 was a Saturday has no effect.

The time limit for filing an appeal notice and paying the fee
therefore is 2 months from the notification of the decision
(Art. 108). Thus the time limit expired on 24.01.91 (R.83(4)).
You filed the appeal notice and submitted a cheque to the EPO,
I presume from your letter directly, on the 23.01.91 and
therefore met the time limit, in particular since cheques
actually filed at the EPO provided they are met mean that
payment is made on the date they are handed over Art. 8(1) (c)
RRF.

Article 108 also gives a period of 4 months for filing the
statement of grounds for the appeal. This takes us to the
24.03.91 but since this is a Sunday, as your patent expert
said, the grounds were due on 25.03.91 (R. 85(1)).
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Bl.

This date has been missed. Unfortunately also your re
extension will do no good since only time limits set b
European Patent Office, as opposed to being laid down in
Convention, can be extended on regquest (R. 84) even though
your telex would have got there in time if an extension had
been available (R. 84).

We cannot apply for an interruption of proceedings under
R. 90(1) (c) due to your attorneys illness since this provision
is only for applicants' not opponents' representatives.

We can however, apply for restoration of your rights, that is,
we can apply for the appeal to be reinstated. At present,

R. 65(1), it will be rejected as inadmissible. Although the
provisions regarding restoration (Article 122) mention
applicants and proprietors only, the Enlarged Board of Appeal
has held, in decision G01/86, that an opponent, under the
principle of equal treatment to all parties, can have his
rights restored in limited circumstances. One of these is if
he has had his appeal deemed inadmissible due to failure to
file the statement of grounds.

To get your rights restored we must show that the time limit
was missed despite all due care being taken, Art. 122(1l). We
should be able to do this hopefully on the basis of your
patent expert being seriously ill. Further it will be
persuasive of your intent to maintain the ... and indicative
of care on your part that you requested the extension so
promptly on your representative's being taken ill. Since your
representative was not able to meet the time limit and you
took all care to try and do so, a successful application
should be achievable.

The time limit for filing the application is 2 months from
"the removal of cause of non-compliance", (Art. 122(2)). What
this means essentially is the date when you became aware that
the act was not done and the time limit has been missed.
wWhilst arguably that was the actual due date I think that
realistically it must be your receipt of this letter. However,
for safety I suggest we file the application for restoration
within 2 months of the due date i.e. by 25.05.91 or at the
latest within 2 months of this letter.

We will need to file evidence of your experts illness, what
you did, and the system he was working under before he was
taken ill, i.e. to show that normally all would have been
well.

Your European Patent Application was filed on 09.01.91 which
is later than the date of filing of X's EPA of 31.08.90. If
neither application claimed priority then by Art. 60(2) X
would have “first rights", depending however on publication of
their application before yours.

However by Art. 89 for the purposes of Art. 60(2) if there is

a claim to priority, then the priority date must be considered
as the filing date. This only holds, case law shows, if there

is a valid right to priority. X's application does not have
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such a valid right since there are features now present
essential in their application which were not present in
German Patent Application (T65/87 and T81/87). Their Europe
Application is only entitled to its filing date 31.08.90
whereas yours is entitled to its priority date of 10.01.90.
Thus you have "first rights" (putting it rather casually).

As noted above, the effect of this "first right" is dependent
inter alia on publication. Your application should publish in
June. The published application will have no effect on X's EPA
since publication will be later than the date of filing of
that application. However, under Art. 54(3) your unpublished
application is relevant to the novelty of X's EPA because your
priority date is before their filing date (which is all they
can validly claim as noted above). This is only true by

Art. 54(4) for the countries which are commonly designated,
i.e. CH, DE, FR, GB, that is, in so far as X's EPA covers NL,
your EPA has no effect thereon. If this is drawn to the
Examiners of X's EPA attention, by I would suggest making
"observations" under Art. 115 on X's EPA now if published or
when it publishes, the Examiner will cite your application and
force X to limit theirs to distinguish it therefrom. They will
therefore not be able to cover the subject matter which they
first disclosed in EPA i.e. the specific temperature range and
time. You only will be able to obtain protection for this in
the countries in which you are interested. Because of

Art. 54 (4) your application only affects X's in the commonly
designated states, they will be able to protect the method
with the selected temps in the NL but presumably this will not
upset you. However they do this you will be able to proceed
with your application and they will not be able to protect the
method in the countries in which you are interested.

Please note that X's EPA if this has published has no effect
on your application since the publication will have been after
both the filing and priority date of your application.

If there was any disclosure by X, after filing their German
application it should not affect you since I believe your
claims are novel over the broad range X originally disclosed,
as a selection T198/84.

Your member of staff is the inventor of invention B and under
Art. 60(1) as his employer you have the right to a European
patent for the invention. Y have no such rights. You told
them, via your staff member, about invention B in confidence
and this implies that they had no right to use the invention
or disclose it to others. Further your telling them about it
gives them no right to a patent for it since that right
belongs to the inventor or his legal successor in title only.

I therefore think that you could bring a case against Y on the
basis that you are entitled to the grant of the patent. By the
Protocol on Recognition Article 2 the case would have to be
brought in Sweden since that is where Y is resident. To be
successful you would have to show clearly how Y "obtained" the
invention from you and we would need a declaration from your
staff member. The statement by Y, which I presume is in
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writing, would be very valuable as evidence that the
are not entitled.

Once proceedings are commenced, we can give notice of the
the European Patent Office. If we do so R. 13(1l) they will
then suspend proceedings on Y's application since it has
published on Y will be unable to withdraw it (R. 14). We ought
to move quickly to get this bar on withdrawal in place. Also
we must watch the renewal fees since these are not suspended
R. 13(5).

If you are successful in the Swedish Courts then by Art. 9 of
the Protocol of Recognition their decision will have to be
recognised by the courts of all other Contracting States. Thus
‘success will put you in a position of having a final decision
recognised or which will be so in all the states designated in
Y's application. You then have three options. You can:

(a) prosecute Y's application in his place Art. 61(1) (a),

(b) file a new application in respect of the invention of Y's
application, Art. 61(1) (b),

({c) request that Y's application will be withdrawn,
Art. 61(1) (c).

For all of these options, you must do them within 3 months of
the final decision in the Swedish Court, Art. 61(1).

Y's application has published and therefore you cannot prevent
its effect under Art. 54(3) (as explained re. Bl) on your
application which is of a later date. Thus option ¢ would be
pointless, since it will achieve nothing.

Option b is expensive and I believe unnecessary since you will
not gain anything except an earlier date for some only of the
countries in which you are interested.

The new application would only be able to cover embodiment one
and could only designate the countries which Y originally
designated (Art. 61(1) and Art. 76(1l) as applied by

Art. 61(2)). Thus all you would get is protection for
embodiment one in CH, DE, FR, GB, SE.

Option a is the best to my mind. You will then have Y's
application to protect one embodiment of your two in CH, DE,
FR, GB and SE. You will not be able to protect that embodiment
in your application for those countries (because of the
effects of Y's application under Art. 54(3) and (4)) but you
can still protect it therein for BE and NL since Y's
application will have no effect in relation to these

(Art. 54(4)). You can also continue with your application for
the second embodiment for all states originally disclosed
since this is apparently novel in light of the disclosure of
Y's application which is all that is required because theirs
was not published until after your date of filing.

The steps for now therefore are to open proceedings and have
proceedings on Y's application suspended. For the future take
over the prosecution of ¥Y's application and limit yours so
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that claims directed to embodiment one exist only for B
NL under R. 87. You may possibly also have to file a
divisional for embodiment two since there does not seem to
any unity of invention between this and embodiment one as
required by Art. 82.

By Art. 79(2) the designation fees on a European Patent
Application are due on the latest of either 12 months from
priority or one month from filing. In your case the latest is
12 months from priority, i.e. by 26.01.91. This was a Saturday
so the fees were not actually due till the following Monday
28.01.91. You did not designate any Contracting States in the
request. The effect of this is that you dispensed with
notification under R. 85(a) (1) and simply had 2 months from
the original due date to pay the designation fees for those
countries to be protected with a fine (equal by Art. 2(3) (b)
RRF to 50% of the relevant fees). This is an aggregate time
limit which expires 28.03.91 (LA No. 5).

Your money order was deposited on the 18.03.91. This was ten
days before the due date (following the way days are to be
counted as per R. 83(2)). Thus by Art. 8(3) (a) RRF since you
effected payment in a Contracting State ten days before the
due date your payment is deemed received in time even though
in fact made late. Thus you have paid 3640 DM in time.
However, this would have covered 13 designations at the
standard rate, not however when the fine is added for late

payment.

By J23/82 when payment is not enough for designations

Art. 9(2) RRF is to be applied following consultation with the
client (if necessary). Article 9(2) states that the fees
should be used to pay for the designations of the States in
the order you have put them plus fine until there is
insufficient for a full designation.

Therefore they will allow you 9 designations (= 2520 DM + a
maximum fine of 1100) since these will all be covered by the
money you have paid. Luckily given the order you choose this
will mean the countries you did not want will not be covered.
You will receive a notification from the EPO R. 69(1l) to this
effect.

Please let me have any instructions re. B2.
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